Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Απαραίτητος ο ¨ Αλμούνια¨ και στα Οικονομικά των Δήμων.
Άρθρο Γ. Κρανά
Στα πρόθυρα της στενής επιτήρησης από την Κομισιόν βρίσκεται η εθνική μας οικονομία, εξαιτίας των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους που αυξάνεται εφιαλτικά.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), βασική επιδίωξη της οικο-
νομικής πολιτικής για το έτος 2009 μεταξύ των άλλων ήταν και ο περιορισμός του ελλείμμα-
τος της κεντρικής κυβέρνησης στο 5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, ο στόχος αυτός δεν επιτεύχθηκε,
αφού το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, διαμορφώνεται στο 12,3% του ΑΕΠ.
Το χειρότερο για την οικονομία μας είναι το Δημόσιο Χρέος, το οποίο παρουσιάζει αύξηση το 2009 κατά 15,7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, αφού εκτιμάται ότι στο τέλος του έτους 2009 θα ανέλθει στα 300 δισ. 800 εκατ. ευρώ ή 125,3% του ΑΕΠ, έναντι 262 δισ. 71 εκατ. ευρώ ή 109,6% του ΑΕΠ το 2008.
Ο Πρωθυπουργός της Χώρας έκανε ειδική αναφορά για το τεράστιο δημόσιο χρέος, επαναλαμβάνοντας ως άκρως επίκαιρη τη φράση του πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου ότι «ή θα αφανίσουμε το δημόσιο χρέος ή το χρέος θα αφανίσει τη χώρα».
Tι σημαίνει, όμως, για την οικονομία συνολικά αλλά και για τους πολίτες αυτής της χώρας αυτό το τερατώδες δημόσιο χρέος:
- Σημαίνει ότι το 2009 θα πληρώσουμε μόνο για τόκους 12.340 δισ. ευρώ! Δηλαδή πληρώνουμε σήμερα για τόκους περισσότερα απ’ όσα δίνουμε για όλο το Πρόγραμμα Δημοσίων Eπενδύσεων.
- Σημαίνει ότι το 25% των φορολογικών εσόδων πηγαίνει μόνο για να πληρωθούν οι τόκοι στο χρέος.
- Σημαίνει ότι πληρώνουμε σήμερα για τόκους το 69% απ’ ό,τι δαπανάμε για τις επιχορηγή-σεις όλων των ασφαλιστικών φορέων! Και άλλα πολλά σημαίνει που δεν έχουν τέλος.
Mε λίγα λόγια ,το δημόσιο χρέος είναι ένας σκέτος καρκίνος που σκοτώνει κάθε ικμάδα του οργανισμού της Oικονομίας, καταδικάζοντάς την σε αργό θάνατο, ενώ από την άλλη πλευρά στενεύει από χρόνο σε χρόνο τα περιθώρια άσκησης οικονομικής πολιτικής. Kαι η τραγική ειρωνεία, εν προκειμένω, είναι ότι το δημόσιο χρέος την τελευταία 30ετία σταθερά διογκώνεται , με τη χώρα να γονατίζει σήμερα.
Η έκρηξη αυτή του δημοσίου χρέους, αναγκάζει τις Βρυξέλλες δια του αρμόδιου επιτρόπου κ. Αλμούνια να εφαρμόσει τη συνθήκη του Μάαστριχτ που παρέχει τη δυνατότητα να κλείσει τη στρόφιγγα του δανεισμού και να επιβάλει πρόστιμα στη Χώρα μας , η οποία δε συμμορφώνεται με τους όρους που η ίδια συνεπέγραψε.
Η κυβέρνηση που έφυγε άφησε πίσω της ένα ναρκοπέδιο χρεών και ελλειμμάτων, τα οποία αποκαλύπτονται καθημερινά και ο προϋπολογισμός φορτώνεται όλο και με νέες δαπάνες. Το χειρότερο είναι ότι το έλλειμμα αυξάνεται και με τα κρυφά χρέη που καθημερινά ¨σκάνε¨ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ( ΙΚΑ, Νοσοκομεία, Οργανισμοί ,ΟΤΑ κλπ).
Δυστυχώς, το φαύλο αυτό κύκλο των δανείων και των ελλειμμάτων από τοκοχρεολύσια που δυναμιτίζουν την πορεία της οικονομίας μας σήμερα, άρχισαν να αντιγράφουν και να υιοθετούν αλόγιστα και οι ΟΤΑ , αφού η πολιτεία για λόγους ανεξήγητους αδιαφορεί να ελέγξει τον αλόγιστο δανεισμό των ΟΤΑ και να κλείσει έτσι τη στρόφιγγα του δανεισμού .
Για παράδειγμα ο Δήμος Παμβώτιδας, αφού από ανικανότητα ή σκοπιμότητα δεν μπόρεσε να εισπράξει την εισφορά σε χρήμα , ούτε απορρόφησε τους πόρους του ¨ΘΗΣΕΑΣ¨ , προχώρησε αλόγιστα στη σύναψη δανείου ύψους 950.000€, καίτοι τα χρηματικά του διαθέσιμα ανέρχονταν στις 30/6/2009 στο ποσό των 3.948.517,14 €.
Πρόκειται για μια αλόγιστη κίνηση για λόγους παραγωγής προεκλογικού τύπου έργων , αφού το ζητούμενο είναι οι εκλογές και μόνο οι εκλογές . Θεωρώ ότι ήλθε η ώρα , το Κράτος να λειτουργήσει μέσα στις οικονομικές δυνατότητες που έχει και να ασχοληθεί σοβαρά με τη αλόγιστη δανειοδότηση των φορέων της γενικής Κυβέρ-νησης` ήλθε η ώρα να θεσμοθετήσει και τον ¨ εσωτερικό της Αλμούνια¨ , διαφορετικά είναι σαν να ρίχνουμε νερό στον «Πίθο των Δαναΐδων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου