Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Το ιστορικό ενός δανείου που εκθέτει τη Δημ. Αρχή του Δήμου Παμβώτιδος.
Η Δημ. Αρχή προκειμένου να εξοφλήσει λογαριασμούς έργων ύψους 820.147€, τα οποία βρήκε σε εξέλιξη και αφορούσαν διανοίξεις δρόμων (όπως οδός Μ. Αλεξάνδρου , παράκαμψη Κατσικά ) εντός του νέου σχεδίου Κατσικά , τα οποία όπως όλοι γνωρίζουν , εξοφλούνται από την οφειλόμενη Εισφορά σε χρήμα των ιδιοκτητών , προχώρησε στη λήψη δανείου ύψους 950.000€ . Η απόφασή της αυτή βρήκε απέναντι την αντιπολίτευση αλλά και μέλη της πλειοψηφίας για δύο βασικούς λόγους :
1. Επειδή δεν πρόκειται για χρέη, αφού η Δημ. Αρχή αποδείχθηκε ανίκανη να εισπράξει την οφειλόμενη εισφορά σε χρήμα από τους ιδιοκτήτες οικοπεδούχους , παρά τις δεσεμύσεις της , ότι εντός του 2008 θα τα είχε εισπράξει και
2.- Επειδή χρεώνει όλους τους δημότες με τοκοχρεολύσια , παρότι τα ταμειακά της διαθέσιμα κατά την 30/6/2009 στην Τράπεζα ανέρχονταν σε 3.948.517,14 € και υπερκάλυπταν τα υπόλοιπα των προς εξόφληση λογαριασμών. Να θυμίσουμε ότι τον Αύγουστο του 2008 έβαλε στο ταμείο της από την αποζημίωση των απαλλοτριωθέντων εκτάσεων Βασιλικής και Δροσοχωρίου το ποσό των 2.150.000€ και όσα έργα εκτελέσαμε ως πρώην Δημ. Αρχή στο σχέδιο εξυπηρετήθηκαν κανονικά από την εισφορά σε χρήμα.
Πέραν των παραπάνω αναπάντητων ερωτημάτων , διατυπώθηκαν και αντιρρήσεις για τη διαδικασία λήψης του δανείου αλλά και για τους όρους αυτού. Συνοπτικά παραθέτουμε το ιστορικό του δανείου για την εξαγωγή των δικών σας συμπερασμάτων:
Ιστορικό:
1.-Στη συνεδρίαση της 13/5/2009 ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία το θέμα: «Σύναψη Δανείου και τρόπος επιλογής Πιστωτικού Ιδρύματος».
2. Στη συνεδρίαση της 26/6/2009 ήλθε για λήψη απόφασης το Θέμα: « Σύναψη Δανείου με την Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου» και η απόφαση δεν εξασφάλισε την κατά νόμο απόλυτη πλειοψηφία, αφού υπήρξε ισοψηφία για λόγους ουσιαστικούς , καθόσον Δήμαρχος και αρμόδιος αντιδήμαρχος εισηγήθηκαν την ψήφιση με μία μόνο προσφορά , αυτή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου με τελικό επιτόκιο ποσοστού 6,62% .
3.
Ξεκινώντας τη διαδικασία από την αρχή στη συνεδρίαση της 27/7/2009 ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία το θέμα: «Σύναψη Δανείου και τρόπος επιλογής Πιστωτικού Ιδρύματος».
4. Στη συνεδρίαση της 13/8/2009 ήλθε ξανά το Θέμα: « Σύναψη Δανείου » για λήψης απόφασης και η απόφαση δεν εξασφάλισε την κατά νόμο απόλυτη πλειοψηφία, αφού υπήρξε ξανά ισοψηφία , για λόγους ουσιαστικούς και αυτό επειδή ο Δήμαρχος εισηγήθηκε την ψήφιση με δύο προσφορές, την με αριθμ. ΠΡΩΤ. 8352/7-8-2009 της MARFIN EGNATIA BANK και την με αρ. πρ. 8359/7-8-2009 της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου με τελικό επιτόκιο ποσοστού 4,3% και κέρδος για τους δημότες σε σχέση με την πρώτη εισήγησή της 218.540,24 €.
Να σημειωθεί ότι στην εισήγησή του ο Δήμαρχος ενώ αναφέρει ότι προχώρησε στη δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος κατ΄ επιταγή και συμμορφούμενος με τους όρους της με αρ. 181/27-7-2009 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, εν τούτοις δεν τους τήρησε, καθόσον την πρόσκληση δεν την ανάρτησε στο Δημαρχιακό κατάστημα και στην Ιστοσελίδα του Δήμου, όπως προέβλεπε η προαναφερόμενη για το Δήμο δεσμευτική απόφαση .
5. Στη συνεδρίαση της 19/10/2009 η Δημ. Αρχή επανέφερε για Τρίτη (3η) φορά το Θέμα: « Σύναψη Δανείου με την Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου» με σκοπό την εξασφάλιση της πλειοψηφίας την οποία και έλαβε.
Η μειοψηφία δεν ψήφισε προβάλλοντας τις ακόλουθες αντιρρήσεις της:
α) Η εισήγηση βασίστηκε στην 181/27-7-2009 απόφαση του Δημο-τικού Συμβουλίου , πλην όμως βασικοί όροι , όπως η ανάρτηση της πρόσκλησης δεν έγινε στην Ιστοσελίδα του Δήμου, οπότε και πλήττονται οι κανόνες της δημοσιότητας.
β) Βασίστηκε στις ίδιες προσφορές ( 8352/7-8-09 & 8359/7-8-09) των ίδιων Τραπεζών , οι οποίες κρίθηκαν στην προηγούμενη απόφαση που δεν έλαβε την πλειοψηφία, ως ασύμφορες και επαχθείς.
γ) Δεν πρόκειται για επαναφορά του θέματος που δεν ψηφίστηκε στις 13/8/2009 ,αφού στην ημερήσια διάταξη δεν γίνεται καμία αναφορά σε εισαγωγή ψήφισης θέματος που δεν έλαβε την πλειοψηφία αλλά για νέο θέμα , οπότε και θα έπρεπε να προχωρήσει την διαδικασία εξ αρχής, όπως προηγούμενα έκανε για να πετύχει και καλύτερο τελικό επιτόκιο μια και η τάση είναι πτωτική και
δ) Πρόκειται για λήψη δανείου με σκοπό να καλύψει υπόλοιπα έργων που πληρώνονται από τις εισφορές σε χρήμα του σχεδίου Κατσικάς, με τη σημείωση ότι τα ταμειακά διαθέσιμα λόγω των χρημάτων από απαλλοτριώσεις είναι επαρκέστατα.
Υ/Γ: Τους παραπάνω λόγους εκθέσαμε και στην αρμόδια Διεύθυνση της Αυτοδ/σης & Αποκέντρωσης Ηπείρου και αναμένουμε τις απαντήσεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου