Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

ΔΩΡΕΑΝ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΡΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ.
Με αφορμή τις δηλώσεις του Δημάρχου στις 11/8/2009 για την λειτουργία του Ασύρματου Ευρυζωνικού Δικτύου Τοπικής Πρόσβασης στο Δήμο Παμβώτιδος» και την παροχή δωρεάν ασύρματου ΙΝΤΕΡΝΕΤ θα θελα να δώσω κάποια περισσότερα στοιχεία αναφορικά με το ιστορικό αυτού του πολύ σημαντικού έργου που απαντάει στο αύριο της ψηφιακής εποχής.
Το έργο δεν ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2006 όπως ειπώθηκε , αλλά ξεκίνησε στις 22 Νοεμβρίου του 2004 , όπου στο πλαίσιο της Πρόσκλησης 105 του Μέτρου 4.3 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης είχαμε υποβάλλει ως πρώην Δημ. Αρχή , τεχνικό δελτίο για ένταξη του έργου: Ανάπτυξη ασύρματο ευρυζωνικού δικτύου τοπικής πρόσβασης στο ΔΗΜΟ Παμβώτιδος, το οποίο και ενταχθήκαμε με σχετική απόφαση προϋπολογισμού 100.000€.( Προμήθεια εγκτάσταση 91.451,50 € και η μελέτη 8.549€)
Στόχος του έργου ήταν η ασύρματη σύνδεση 21 κτιρίων δημοσίου συμφέροντος στον Δήμο Παμβώτιδος σε ενιαίο Δημοτικό Δίκτυο , ώστε να ικανοποιείται η διασύνδεση όλων των υπηρεσιών του Δήμου και Δημοτικών Διαμερισμάτων προς το Κέντρο του Δήμου όπου καταλήγει και το ΣΥΖΕΥΞΙΣ.
Ταυτόχρονα με το παρόν έργο παρέχεται η τεχνική δυνατότητα ανάπτυξης ασύρμα-των δικτύων πρόσβασης μέσω hot-spots για τους κατοίκους ή/και τους επισκέπτες προοδευτικά όλων των περιοχών του Δήμου μας και όχι μόνο για τις πλατείες Κουτσελιού, Λογγάδων και Δροσοχωρίου.
Ταυτόχρονα με εμάς είχαν ενταχθεί στο Ε.Π. ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ και οι Δήμοι Ιωαννιτών και Κόνιτσας καθώς και η ΤΕΔΚ για λογαριασμό των Δήμων Ανατολής ,Μπιζανίου, Πασσαρώνος , Αγ. Δημητρίου & Περάματος. Ας σημειωθεί ότι μέχρι 30/4/2006 είχαν ενταχθεί στην Ήπειρο 10 ΟΤΑ προϋπολογισμού 1.066.393 €.
Αρχικά εκπονήθηκε η μελέτη ως πρώτο έργο και στη συνέχεια ως δεύτερο Υποέργο η προμήθεια και η εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού του δικτύου καθώς και η συντήρησή του.
Το δύσκολο στα έργα είναι η ένταξη στα Ε.Π. και η εκπόνηση της μελέτης , η εκτέλεση του κατασκευαστικού κομματιού είναι πολύ εύκολη και κατά τη γνώμη μου απαιτείται λιγότερος χρόνος και ισχύει απόλυτα αυτό που πολύ ορθά λέγεται, ότι το Πρώτο 90% του έργου απαιτεί το 90% χρόνου που έχεις προϋπολογίσει. Το υπόλοιπο 10% απαιτεί το άλλο 90%.
Έτσι λοιπόν παραδώσαμε το έργο ενταγμένο στην παρούσα Δημ. Αρχή με τη μελέτη έτοιμη, την οποία είχαμε παραλάβει ως Δημ. Συμβούλιο στις 1/11/2006 δηλαδή μετά τις εκλογές, που ήδη είχαμε χάσει και αντί η Δημ Αρχή να προχωρήσει άμεσα στην δημοπράτηση του έργου αυτό το έκανε ύστερα από 1,5 περίπου χρόνο (τον Ιούνιο του 2008) και το έργο το παρέλαβε οριστικά στις 24/9/2008 και
Ενώ υπάρχει πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής δυστυχώς το έργο τέθηκε σε λειτουργία με πολύ καθυστέρηση (11/8/2009)) , καθυστέρηση την οποία απέδωσε ο κ. Πήχας σκόπιμα στην γραφειοκρατία και όχι στην ολιγωρία , την αδιαφορία και την έλλειψη στόχου για τη δημιουργία ενός ψηφιακού Δήμου .
Το παράδοξο είναι, πως συμβαίνει (;) σε έργα που είναι ενταγμένα σε Κοινοτικά προγράμματα , όπως είναι το ασύρματο δίκτυο αλλά και το Αποχετευτικό στο Κατσικά να γίνεται οριστική παραλαβή και να μην λειτουργούν. Θα θέλαμε μια απάντηση από τον κ. Πήχα και τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, μια και κινούνται εκτός των κανονισμών.
Εμείς , επειδή πιστέψαμε στην χρηστικότητα αυτού του έργου θα παρακολουθήσουμε στενά τη λειτουργία του και χωρίς μιζέρια και μικροψυχία θα συγχαρούμε τη Δημ. Αρχή , αν και αυτή μέχρι το τέλος της θητείας της προχωρήσει σε μελέτη διεύρυνσης του έργου για ασύρματη δωρεάν σύνδεση όλων των δημοτών μας στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ. Κλείνοντας , να πούμε ότι παρά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου εμείς αναγνωρίζουμε την προσπάθεια της συνέχισης ολοκλήρωσης του έργου διότι το ζητούμενο για εμάς είναι να μείνει κάτι στον τόπο και για αυτό θα παρακολουθήσουμε με πολύ ενδιαφέρον τη λειτουργία του έργου .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου