Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προϋπολογισμός Δήμου Παμβώτιδας : Σελίδες ενταφιασμού του προεκλογικού προγράμματος.

Με την ψήφο του προέδρου πέρασε ο Προϋπολογισμός του Δήμου Παμβώτιδας, που αποτυπώνει μια μίζερη διαχείριση διασπαρμένων και ασύνδετων μικρών κονδυλίων, χωρίς στόχο και όραμα .
Φύρδην- μίγδην, διατίθενται μικροποσά για απ’ ευθείας προμήθειες και αναθέσεις, με εμφανή την έλλειψη καινοτόμων δράσεων στον πολιτισμό, την έλλειψη κονδυλίων για την αγροτική οικονομία, για την οποία δεσμεύτηκε προεκλογικά η Δημ. Αρχή ότι θα δημιουργούσε γρήγορα Δημοτικό γραφείο αγροτικής ανάπτυξης και αγροτικό κτηνιατρείο , καυστήρες νεκρών ζώων και εργοστάσιο επεξεργασίας κουτσουλιάς κ.ά, την έλλειψη κονδυλίων για τη δημιουργία πλέγματος κοινωνικής πρόνοιας , την έλλειψη πιστώσεων στήριξης του συμβουλίου νεολαίας, την έλλειψη μελέτης για την κατασκευή του δημοτικού αθλητικού συγκροτήματος ( beach volley, canoe, περιπατητικοί ιππασία, κωπηλασία κ.ά) στο Κατσικά , την έλλειψη παρεμβάσεων για την τουριστική προβολή του τόπου μας , ύστερα από το νέο περιβάλλον που δημιουργείται με τη λειτουργία της Εγνατίας, και την έλλειψη τόσων άλλων που δεν έχουν τέλος.
Με μια λέξη, ο προϋπολογισμός του 2009 στερείται έντονα μια αναπτυξιακή και κοινωνική διάσταση και θυμίζει άχρωμες και άγευστες σελίδες.
Πέραν του έργου της ύδρευσης όλου του Δήμου, για το οποίο έργο παρέλαβε από την προηγούμενη δημ. αρχή έτοιμη μελέτη εργασίας τριών ετών, με διασφαλισμένα τα χρήματα από το ΘΗΣΕΑΣ και από την αποζημίωση, ο προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει ένα καινούργιο μεγάλο έργο, που να φέρνει τη σφραγίδα της Δημ. Αρχής .
Τόλμησε μάλιστα με περισσό θάρρος ο Δήμαρχος κ. Πήχας να δηλώσει ότι θα ζητήσει ξανά την ψήφο των δημοτών με τα έργα και τα χρήματα , ( 2.803.102,39€) των προηγουμένων.
Μόνιμη επωδός της Δ. Αρχής για να καλύψει την ανικανότητά της, είναι ότι φταίνε οι άλλοι και ότι δεν έχουν χρήματα, παρότι το ταμειακό χρηματικό υπόλοιπο με 31/12/2008 ανέρχεται σε 3.189.842,74, από τα οποίο ποσό 2.151.805,50 € αφορά στην αποζημίωση που της παραδόθηκε το 2006 και την οποία έβαλε στο ταμείο τον Αύγουστο το 2008. Αν λοιπόν δεν έπαιρνε αυτά τα χρήματα, το ταμείο της με 31/12/2008, μετά την αφαίρεση των χρεών του 2008, θα ήταν 139. 614 €. Δηλαδή, σημάδια χρεοκοπίας και, βεβαίως , προσαρμογής σε μια λειτουργία που δεν συναντάς ούτε σε χειμάζουσα κοινότητα.
Με προϋπολογισμούς αυτού του περιεχομένου, χωρίς όραμα και στρατηγική , χωρίς να γίνεται λόγος για ευρωπαϊκά προγράμματα , ένα είναι βέβαιον, ότι η Δημ. Αρχή όχι μόνο δεν οικοδομεί το μέλλον του τόπου, αλλά, αντίθετα και ορθότερα, το εξαντλεί και το γκρεμίζει.
Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά την πραγματικότητα και ανησυχούμε. Ανησυχούμε, γιατί διαπιστώνουμε την απουσία οράματος και σχεδιασμού της Δημ. Αρχής, τη δυσκολία να αντιμετωπίσει θετικά το παρόν και το μέλλον του τόπου. Ανησυχούμε, γιατί απαξιώνονται οι θεσμοί και οι δημοκρατικές διαδικασίες. Κατόπιν αυτού αρνούμαστε να γίνουμε σύμμαχοι σε μια μίζερη λογική, η οποία δεν ταιριάζει στην κοινωνία και στον τόπο μας, και είμαστε παρόντες και μάχιμοι στην κοινωνία και τα προβλήματά της .
Την καλούμε να συνεργαστεί μαζί μας και της επισημαίνουμε ότι, αν δεν έχει τίποτα ουσιαστικό να συνεισφέρει, καλύτερα να σιωπά, παρά να κάνει επίδειξη ανοησίας και αυταρέσκειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου