Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Τι γνωμοδότησε το Νομ. Συμβούλιο για τους Σταθμούς Αυτοκινήτων;
Ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκε στην ανοικτή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη ήταν και η γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο: Κατασκευή και λειτουρ-γία Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών ( Σ.Ε.Α.) Περιστερίου . Την εισήγηση έκαμε η αρμόδια Δ/νση Πολεοδομίας & Περιβάλλοντος της Νομ. Αυτοδ/σης Ιωαννίνων.
Κατά τη συζήτηση επί της μελέτης διατυπώθηκαν συνοπτικά διάφορες ενστάσεις σχετικές με την έλλειψη βιολογικού καθαρισμού , τον επηρεασμό της οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής , μια και στο σημείο που χωροθετήθηκε να κατασκευαστεί ο Σταθμός παρουσιάζεται έντονη οικιστική ανάπτυξη, και οι δυσμενείς επιπτώσεις για το εναπομείναν ζωτικό και παραγωγικό έδαφος της περιοχής.
Ο κ. Νομάρχης, αφού άκουσε τις παραπάνω ενστάσεις, τροποποίησε την πρότασή του και ζήτησε την θετική γνωμοδότηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) με την προϋπόθεση μετακίνησης του χώρου κατασκευής του έργου κατά 300 μέτρα και της κατασκευής βιολογικού καθαρισμού!
Η πρόταση για θετική γνωμοδότηση με αλλαγή της χωροθέτησης ψηφίσθηκε σχεδόν ομόφωνα (εκτός των κ.κ. Μαντά και Μεντή ) από το Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Όμως είναι ελεγχόμενη για τον απλούστατο λόγο:
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και το περιεχόμενο των κοινών υπουργικών αποφάσεων μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι η εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη επιστημονική εργασία και έρευνα που αποσκοπεί στην εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημόσιων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον…
Πρώτιστα η μελέτη ερευνά τις επιπτώσεις στη προτεινόμενη έκταση των 29 στρεμμάτων που έγινε η χωροθέτηση των ΣΕΑ και στη συνέχεια επεκτείνεται και στον ευρύτερο χώρο, οπότε και κάθε αλλαγή ή μετακίνηση της θέσης ακυρώνει , κατά την ταπεινή μου άποψη, τους υπό ψήφιση όρους της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων γιατί αφορά άλλη εδαφική έκταση.
Έτσι , λοιπόν προκύπτει το ερώτημα : Το Νομαρχιακό Συμβούλιο γνωμοδότησε για τους όρους της ΜΠΕ ή γνωμοδότησε για τη χωροθέτηση των ΣΕΑ κατά 300 μέτρα πιο πάνω και θα ακολουθήσει η εκπόνηση μιας νέας μελέτης για τη νέα θέση , οπότε και το σώμα θα κληθεί ξανά για ουσιαστική γνωμοδότηση της μελέτης
Τέτοιες λειτουργίες που κατά τη γνώμη μας πηγάζουν από την αγωνία να προχωρήσει το έργο δεν πρέπει να υιοθετούνται από τον Β’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν σε προσφυγές , σε καθυστερήσεις του έργου και σε συγκρού-σεις, όπως συνέβη με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της αρχικής θέσης του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό.
Για την ενημέρωση του Νομαρχιακού Συμβουλίου οφείλω να καταθέσω ότι τα λεχθέντα από τον κ. Νομάρχη περί αρχικής χωροθέτησης των ΣΕΑ στο Περιστέρι δεν αποδίδουν την αλήθεια , αφού η πολιτεία το 2000 με την με αρ. 1038894/ 3501 /0010/ 10-5-2000 απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Οικονομικών –ΥΠΕΧΩΔΕ και Περιβάλλοντος προχώρησε στην απαλλοτρίωση για τη δημιουργία Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων στο λατομικό χώρο του λόφου ¨ Καλούση ¨ του Δ.Δ. Κατσικά και εξετάζονταν με την συνεργασία που είχαμε αναπτύξει ως πρώην Δημ. Αρχή με τη διοίκηση της Εγνατίας και η άλλη θέση στην έξοδο της σήραγγας του Δρίσκου , γι αυτό και μια ειλικρινής ενημέρωση, για το τι συνέβη, θα διαφώτιζε τους δημότες του Δήμου Παμβώτιδας.
Κλείνοντας, θα έλεγα ότι με αυτές τις εμπειρίες μου η νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης που έρχεται με το πρόγραμμα¨ Καλλικράτης¨ αποτελεί κοινή συνείδηση όλων των Ελλήνων πολιτών ότι είναι ,όσο ποτέ άλλοτε , επιτακτική και αναγκαία. Στην επιτυχία του εγχειρήματος ρόλο καθοριστικό θα παίξει και ο ανθρώπινος παράγοντας. Οι άνθρωποι δηλαδή που θα εκλεγούν, ή το πιο σωστό, για να μην έχουμε αυταπάτες, αυτοί που θα «επιλεγούν» για να υπηρετήσουν τη νέα δομή του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου