Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Άρθρο του επικεφαλής της Παράταξης Γιώργου Κρανά

Ο Ο.Ε.Κ. βαθαίνει την κρίση στην οικοδομή.
Η οικοδομή που μαζί με τον τουρισμό αποτελεί τη ¨βαριά βιομηχανία ¨ της χώρας μας, πλήττεται δραματικά στις μέρες μας . Η αγορά είναι «παγωμένη», η ζήτηση κατοικιών έχει υποχωρήσει τελευταία , ενώ η οικοδομική δραστηριότητα παρουσιάζει σημαντική μείωση κάθε μήνα. Επιπλέον, στον χώρο των κατασκευαστών, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπί-ζουν οι εργολάβοι οικοδομών κι όσοι έχουν εκατοντάδες σπίτια απούλητα με ταυτόχρονο υ-ψηλό δανεισμό. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από πενήντα χιλιάδες θα χάσουν τη δουλειά τους άμεσα ,διότι τα συνεργεία δεν έχουν αναλάβει κατασκευή οικοδομών εδώ και μήνες. Την ίδια στιγμή, τμήματα του πληθυσμού, ιδίως φτωχά νοικοκυριά, νέα ζευγάρια, μετανάστες κλπ, διαβιούν σε συνθήκες που δεν πληρούν στο ελάχιστο όρους κατοίκησης.
Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), που είναι ο κύριος φορέας κοινωνικής κατοικίας στην Ελλάδα και αποτελεί το κύριο όργανο άσκησης κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής καθώς και το μεγαλύτερο κατασκευαστικό φορέα κατοικίας, βρίσκεται σε ένα πλαίσιο απαξίωσης, αφού ο ρόλος του έχει περιοριστεί στην επιδότηση ενοικίου και δανείων . Το κατασκευαστικό έργο έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί, ή έχει υποκατασταθεί από το επισκευαστικό, γεγονός που αποδεικνύει την ανυπαρξία ενεργού στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Ενώ το 2004 η κατασκευή κατοικιών κάλυπτε το 51% της δραστηριότητας του ΟΕΚ, σήμε-ρα , με βάση τον Προϋπολογισμό , το ποσοστό ανέρχεται στο 9% , ενώ ποσοστό της χο-ρήγησης δανείων , επιδότησης ενοικίου και επιτοκίου ανέρχεται στο 91%. Στην ουσία ο ΟΕΚ έχει μετατραπεί σε φορέα επιδότησης δανείων και ¨τραπεζίτη¨ με το να αυξάνει συνε-χώς το ποσοστό χορήγησης δανείων, και παράλληλα να μειώνει τα κονδύλια για την κατα-σκευή κατοικιών, αφού το 2005 τα εκταμιευθέντα ποσά για το πρόγραμμα ανέγερσης οικι-σμών αποτελούσε το 28% του συνόλου των παρεχόμενων προγραμμάτων, το 2006 το 13%, το 2007 το 10% και το 2008 μόλις το 6%!
Η εγκατάλειψη του κατασκευαστικού προγράμματος του ΟΕΚ μέσα στο περιβάλλον της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, αποτελεί μια λαθεμένη στεγαστική πολιτική που απαξιώνει τον ρόλο του ΟΕΚ και δε συμβάλλει στην παραγωγή κοινωνικής κατοικίας, με α-ποτέλεσμα ο κατασκευαστικός κλάδος να μπαίνει σε βαθιά ύφεση και να μη δημιουρ-γούνται θέσεις εργασίας.
Βέβαια , η κάμψη της ανέγερσης κατοικιών αποδόθηκε από τους αρμόδιους κυβερνητι-κούς παράγοντες και στην έλλειψη παραχώρησης κατάλληλων εκτάσεων τόσο από τους ΟΤΑ , όσο και από το ίδιο το Δημόσιο, γι’ αυτό και πρώην υφυπουργός του Υπ. Απασχόλη-σης δήλωνε ότι οι κατοικίες θα αναγερθούν και σε πρώην στρατόπεδα. Την ίδια αγωνία για εξεύρεση εκτάσεων εξέφρασε και η προϊσταμένη της Συντονιστικής Περιφερειακής Υπηρε-σίας Ηπείρου του ΟΕΚ κ. Καζούκα, η οποία μιλώντας κατά καιρούς έλεγε ότι : « μέσα στο λεκανοπέδιο που έχουμε πολλούς δικαιούχους, δεν υπάρχει προσφορά εκτάσεων για ανέ-γερση κατοικιών ούτε από τους δήμους ούτε από ιδιώτες. Οι δήμοι πρέπει να προσφέρουν εκτάσεις, κάτι που έκαμε ο Δήμαρχος Παμβώτιδας κ. Πήχας (ως άνθρωπος που υπηρετεί στον ΟΕΚ), όμως , παρόλο που βρέθηκαν κάποιες εκτάσεις, δεν είναι αξιοποιήσιμες και κα-τάλληλες, δεδομένου ότι γειτνιάζουν με πτηνοτροφεία, που είναι πολλά στο δήμο του».
Δηλαδή , αν ερμηνεύουμε καλά την κ. Προϊσταμένη, με τις δηλώσεις της μας είπε ότι οι οικισμοί και οι κάτοικοι του Δήμου Παμβώτιδας ζουν σε ένα περιβάλλον ακατάλληλο για οίκηση, μια και οι παραχωρούμενες από τη Δημοτική Αρχή εκτάσεις απορρίπτονται λό-γω των πτηνοτροφικών μονάδων. Αν είναι έτσι, τότε η τοπική κοινωνία του Δήμου Παμβώτι-δας διερωτάται τι κάνει ο ευαίσθητος υπάλληλος του ΟΕΚ , από τη θέση του Δημάρχου, για την άρση αυτών των προβλημάτων.
Εμείς, τουλάχιστον ,ως πρώην Δημοτική Αρχή, παραχωρήσαμε έκταση πενήντα στρεμμά-των στο Δ.Δ. Πλατάνου , με άριστες προδιαγραφές για ανέγερση εργατικών κατοικιών, πλην όμως εισπράξαμε την αρνητική απάντηση της κ. Προϊσταμένης , εξαιτίας, ενός γειτ-νιάζοντος πτηνοτροφείου, και παράλληλα αναστείλαμε την έγκριση νέων αδειών , σε αντί-θεση με τη σημερινή Δημ. Αρχή, η οποία εξαπάτησε το εκλογικό σώμα και προχώρησε στη χορήγηση νέων αδειών, καθιστώντας την προαναφερόμενη έκταση ακόμα περισσότερο ακατάλληλη και ενταφιάζοντας έτσι κάθε προσπάθεια για οικιστική αξιοποίηση της περιοχής και για παραγωγή κοινωνικής κατοικίας.
Υπάρχουν, βέβαια, και Καποδιστριακοί Δήμοι, όπως ο Δήμος Ευρυμενών, που σκέφτο-νται πιο ώριμα και ήδη έχουν προσφέρει τις χρειαζούμενες εκτάσεις, ώστε επιτέλους και στο νομό μας να λυθεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα που στιγματίζει την τοπική και όχι μόνο αυτο-διοίκηση για την αδιαφορία της.
Κλείνοντας, στους δύσκολους καιρούς που περνάει η οικοδομική δραστηριότητα και με δεδομένο ότι η χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ ξεκίνησε από τα στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης, οφείλει ο ΟΕΚ να επαναπροσδιορίσει την στεγαστική του πολιτική προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του προϋπολογισμού παραγωγής κοινωνικής κατοικίας, για να στηρίξει έτσι και το δοκιμαζόμενο κατασκευαστικό κλάδο. Στις μεγάλες ανάγκες της συγκυρίας και στην προσπάθεια αυτή, οι Δημοτικές και Δημόσιες Αρχές οφείλουν να α-νταποκριθούν με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με ευδιάκριτη κοινωνική ευαισθησία , διαφορε-τικά ας έχουμε υπόψη την ατάκα του Αμερικανού ηθοποιού Ουίλιαμ Χόλντεν: «Ο δρόμος προς την Κόλαση είναι στρωμένος με καλούς Σαμαρείτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου